mandrake

sokadik manifesztáció

Rólam

Élő legenda vagyok. Titokban jóval több is ennél. (Öntömjénező életmódom valójában csak álca - a gúnyos és morózus felszín alatt valójában egy gúnyos és morózus alak lapul.)

Archívum

Blogroll

Kedvenc szerzõk

Blogom címkéihttp://rss.mandrake.blogter.hu/

Képregények a GoldenBlog 2006-ban

Most, hogy lezárult a magyar blogoszféra tócsájában oly hatalmas hullámokat vető GoldenBlog 2006 szavazása, jónak láttam felkoncolni a képregény kategóriába jutott kilenc delikvenst. Egyrészt azért, mert meglehetősen lesújtó véleménnyel vagyok a hazai webcomicokról; másrészt nem túl szerencsés ezeket az oldalakat egy kalap alá venni pusztán azért, mert ilyen-amolyan közük van a képregényekhez.Most, hogy lezárult a magyar blogoszféra tócsájában oly hatalmas hullámokat vető GoldenBlog 2006 szavazása, jónak láttam felkoncolni a képregény kategóriába jutott kilenc delikvenst. Egyrészt azért, mert meglehetősen lesújtó véleménnyel vagyok a hazai webcomicokról; másrészt nem túl szerencsés ezeket az oldalakat egy kalap alá venni pusztán azért, mert ilyen-amolyan közük van a képregényekhez.
Na, lássunk neki az élveboncolának!

1) A fekete macska


Magát irónikusan a "világ legjobb képregényének" nevező sablon-strip helyenként még poénos is lehetne, ha nem ilyen bosszantóan bugyuta megoldással kreálná a blog atyja. Rajzolónak nem nevezném - végülis egy nyamvadék Strip Generatoros sorozatról van szó (*a bejegyzés korábbi verzójában itt egy hamisnak bizonyult állítás szerepelt, ami miatt a szerző elnézést kér, komolyan). A magam részéről eleve utálom a sablonozást, és a poénok is elég laposak néha. A fekete macska azonban az egyik legtöbbet linkelt blog - és mint ilyen, tekintélyes forgalmat is bonyolít, feladva ezzel a leckét a többieknek.
Külcsín: kezdetleges (2) - mspaint minőségű, sablonból oldott
Belbecs: változó (3) - elvétve jó, gyakorta szánalmas


2) John and John


Képtelen vagyok elfogulatlanul nyilatkozni, mivel az eredeti sorozatot imádom - nem találkoztam még ennyi (számomra) élvezhető dugós poénnal. D!o azért fantasztikus, mert még mindig nem fogyott ki az ötletekből (jelenleg az 554. csíknál tart). A magyarítás is többnyire jó, de hogy mennyiben versenyezhetnek párszavas fordítások eredeti művekkel a GB2006 képregény kategóriájában, arról lehetne moralizálni... Minden esetre jó ki ütődött képregény szexcentrikus tiniknek, és sosem komolyodó félnőtteknek (sic!).
Külcsín: egyedi (5)
Belbecs: korrekt - sakál (4-5) [fordítástól függően]

3) MKA blog

A nyalás kedvéért - a MKA remek dolog, jó "contributorokkal". Egy ideje már az örök félálomban lévő, de talán már eszmélgető hazai képregényélet egyik legjobb kezdeményezése. Nem tudom, érdemes-e összehasonlítani az előző két versenytárssal - meggyőződésem szerint nem -, de ha már kitaláltam, átviszem. Röviden: rövid, korrekt, szerethető (bár a szerzők itt is hajlamosak a körön belül állókkal összekacsintós poénokra, de hát legyen nekik!).
Külcsín: korrekt (4) - visszafogott, kicsit átformázott minima blogspot sablon alapon kocog Belbecs: korrekt (4) - rövid, de félrevezető - későmodern linkblog.

4) Súlyosbítva azt, ami úgyis (a.k.a: Napirajz)


Végre egy rajzképes ember, aki a maga módján ügyes, és humoros is lehetne. Igazán kár, hogy valószínűleg Morbidon szocializálódott. Na jó, valahol még nekem is tetszik a tabuszavakkal antikolt hazai baromság, meg az amatőr kézimunka. Nem is bántom nagyon, nehogy visszafogjam. Azért a fejlődés nem állhat meg, és a dramaturgiai szerep nélküli vulgarizálás hosszú távon mongoloid maszturbációs szindrómához vezet.
Külcsín: változó - korrekt (3-4) - vannak jó pillanatok
Belbecs: változó - korrekt (3-4) - néha itt is. dráma!

5) Panel

Hát tessék, megint egy elvétve bepasszintott induló. Az ország első képregényes szaklapjának van szerencsém egy szerzőjét személyesen, a főszerket pedig látásból ismerni. Amit csinálnak jó és hiánypótló. Mind nyomtatott, mind az online Panel felett elégedetten tudok bólogatni, még akkor is, ha utóbbi esetében kicsit lesajnálom a designt. Tényleg jó, tényleg szeretem. Ennek ellenére:
Külcsín: lazaközép (3) - sufnitunnning, de maradhat, viszont
Belbecs: sakál (5) - helyén van, kösz!

6) Rajzás!

Már meg sem lepődöm, hogy megint egy szexben utazó webcomic - igaz, itt még ötlet is akad. Grafika terén messze veri a többieket, de sajna a poénok néha kicsit (khm!) egyszerűek. Mondjuk a Maya Goldos kihagyhatatlan, enélkül semmit sem ér a (poszt)pubertás. A többi viszont... Hát, majd csak alakul. Az alkotók a hírek szerint visszavonultak nagyobbat alkotni, mi meg majd megláthatjuk.
Külcsín: egyedi (5) - nincsenek gondok, reméljük így marad
Belbecs: változó (3) - hát ez van, na

7) Szoszaiz

A Golden Fosba is beleforgatott Szoszaiz nekem is maga az ősellenség. Laposnál valamivel rosszabb poénok (talán belsősöknek?), gázúl összerakott South Parkos figurák mélyrepülése. Aiznak komoly hátszele lehet, ha idáig jutott. Messze a mezőny legalja. No (more) comment.
Külcsín: borzadály (1) - nem tudok eléggé magam alatt lenni
Belbecs: kezdetleges (2) - mutyizós-vállveregetős-tini tonikos

8) Vizuális jeladó

Megint egy "jobb-híjján-képregénybe" taszajtott versenyző. A VJ jó kis vizuálterápis linkblog, ízléses és megfelelő mértékben informatív. Minden tiszteletet megérdemel, de talán ez áll legmesszebb a képregényes oldalaktól - már ami a tematikai sokszínűséget illeti. Jó, hogy van, de rossz, hogy ebben a kategóriában.
Külcsín: sakál (5) - helyén van.
Belbecs: sakál (5) - jó ízléssel válogatott anyag

9) Wendigo megmondja

A Stonhenge dalt idéző nevű (After Cryingos) Wendigo szeretné megmondani, de erőfeszítései hasztalanok. Külön mélypont a Zidane fejelését fel-/átdolgozó két csík. Többnyire kezdetleges montázsok és sablonozott strippek tárháza, bár nem kimondottan webcomicnak indult. Ha akarom bent van, ha nem, akkor meg valaki csak beletette. Lapos-lapos-lapos.
Üdvözítő talán csak annyi, hogy nem kizárólag a Strip Generatort használja.
Külcsín: kezdetleges (2) - lelkesedés vs. technika 1:0
Belbecs: változó (3) - igazából csak biztatás végett

Levonva a legfontosabb tanúságot azt mondhatom: a hazai webcomic paletta nem kifejezetten színes, vagy ha az is, a döntősök gárdája mást mutat. Nem tisztázott, hogy a képregény kategória végülis webcomic, képregényekkel kapcsolatos blog, vagy a képekkel bármilyen kapcsolatban álló (nem-fotoblog) oldal számára lett létrehozva, ugyanis ezek nem feltétlenül mérhetők érdemben össze. Tény és való azonban, hogy azok, akik ezért az összeállításért felelőssé tehetők nem álltak a helyzet magaslatán. A zsűri ezért kap egy biztatásnak szánt kettest, és helyre mehet, de jövőre tessék jobban felkészülni!

(eredetileg a személyes blogomra írtam, de talán itt is elmegy...)

-

Mandrake

Mandrake
2006-07-24 12:27:32

Bocs mindenkinek, aki eddig kommentelni szeretett volna - hülye fejjel megkockáztattam az új szerkesztővel való babrát, és végeredményként lett két bevezetőm, a kommenteket meg sikeresen letiltottam. Van ilyen, tanulok.

-

aiz

aiz
2006-07-24 14:02:45

höh, na itt még sose jártam, na mindegyl.

"Szoszaiz nekem is maga az ősellenség. "

hehehhehe, öcsém, neked is "izgi" lehet az életed... a tinitonikos részt nem igen értem, nojó.

a feketemacsek, mindig mondja, hogy generátort használ, pluszban ezt amúgyis tudja mindenki...

-

Merkoffo

Merkoffo
2006-07-24 23:22:08

Engem leginkább az zavar, hogy ezek szerint Mo-n nagy hagyománya van a képregényeknek (ami egy picit sántít), ill. a blogok között is erősen reprezentálja önmagát (ami nagyon sántít). Szóval, ez az a kategória, amit nagyon nem értek, hogy mégis miért?

-

Cserkuti

Cserkuti
2006-07-25 12:28:35

Sztem azért, mert a képregény egy jobb sorsra érdemes műfaj/művészeti ág – ahogy az Európa más részein kiválóan megfigyelhető. Itthon másfél-két éve kemény erőfeszítéseket tesznek magánemberek magántőkéből, a busás haszon helyett a valószínűbb enyhe csődöt választva a képregény feltámasztásáért. Nos, valószínűleg ezt a törekvést vette figyelembe a zsűri akkor, amikor a comicsot felülreprezentálva, azt külön kategóriába helyezte.
Persze biztos szimpatikusabb magyarázat, hogy valamelyik zsűritag a Fekete macska gazdája.
MKA

-

Mandrake

Mandrake
2006-07-25 13:19:21

Aiz: az életem rohadt unalmas, de sosem állítottam mást. Fekete macs Gabot te valószínűleg jobban ismered mint én, és lehet, hogy itt-ott kommentben leírta, hogy sablonozik de - csak hogy tudjál róla - nem igazán tette nyilvánvalóvá, ami azért kicsit (khm!) félrevezető. Tök jó fej vagy, hogy bevéded, meg minden - talán még a kelleténél is erősebben fogalmaztam, de aki nem bírja a meleget, ne álljon a napra! Amúgy örülök, hogy idetaláltál, megdobtad a látogatottságom.

Merk: igazad van, de én örülök is, meg nem is. Egyrészt jó, hogy van ez a kategória, másrészt szar, hogy webcomic téren azért nem nagy a felhozatal.

Cserkuti: nem tudom, ki állította, hogy a Fekete macs gazdája valamelyik zsűritag. Engem speciel ez sem izgatna. Az biztos, hogy ő a legszélesebb körben linkelt blog a többiek közül.

-

aiz

aiz
2006-07-25 15:16:16

há talán azér ő a legszélesebben linkelt, mer monjuk jóóóó... :)

a generátor bazi rég van, amolyan "minden blogger ismeri" dolog, aki ránéz sztem rögtön tudja, hogy nna ez azzal van készítve, ezér ha kiírná, olyan lenne, mintha az akarná közölni, hogy reggel felkel a nap máma is :)

bocsi az uncsi élet dolog miatt, nem sértésnek akartam, nna, pííísz.
(néztelek a wiwen, egy idősek vagyunk, úgyhogy a tini-tonikozást abba lehet fejezni, hehe)

egyébként meg az igazság fáááj, valóban nem érdemeltem meg, hogy bekerüljek, és valóban így ez az én kis oldalam "belsősöknek" szól, a másik blogomból nőtte ki magát, a barátaimnak csinálom, akik szerepelnek benne, olvassák, azok értik igazán. szóval...

-

Cserkuti

Cserkuti
2006-07-25 16:28:55

Ööö....
Ez olyan viccféle volt, ami a verseny körüli hisztérikus megnyilvánulásokra utalt (ki miért került be, ki miért nem, összeesküvéselméletek stb.) de. hagyjuk!

-

Zorro de Bianco

Zorro de Bianco
2006-07-25 16:50:25

„... bár a szerzők itt is hajlamosak a körön belül állókkal összekacsintós poénokra, de hát legyen nekik!"
Ezt többek közt egyfajta nyilvános fórumnak is szántuk, ahol mások is beleláthatnak az olyan belső hozzászólalkodásokba :), ahol egymás munkáit méltatjuk, vagy kritizáljuk. Azt elismerem, hogy ez ilyen értelemben nem egy szokásos blogmagatartás. De ez van...
Azért köszönjük a véleményt és az osztályzatokat is, „Tanár Úr"! :)

A Fekete Macska pedig nekem is kedvencem, és nem az eredeti rajzokért szeretem! :D

-

Mandrake

Mandrake
2006-07-25 16:57:13

Cserkuti: értem én, csak paranoid lettem :) Nem akartam, hogy valaki még ezt is a nyakamba varrja.

Aiz: te megérsz egy külön posztot :D Most nem is reagálok.

-

Mandrake

Mandrake
2006-07-25 17:26:53

Zorro: kösz a kommentet - már vártam. A "tanár urazást" viszont kikérem magamnak - még valaki összekever Havassal! :)

-

aiz

aiz
2006-07-25 17:46:20

ööö hát ez kedves tőled, asszem :)
amúgy a nálam kommentelt JF-nek igaza van, a headerben, ott van srévizavé, hogyaszongya: képregénygenerátorral készül (utána felkiáltó jel)

-

Mandrake

Mandrake
2006-07-25 17:48:23

Aiz: jogos a pont, én kérek ezennel elnézést! A szerzőt is meg fogom követni! Shame on me.

-

Pádi

Pádi
2006-07-25 19:01:50

Az "egyszerű emberek" magasztaláják a képregény generátoros strippeket ahogy észreveszm.
Képregényes szemmel ez inkább csak elmegy szal részemről jogos a strip generátor lehúzása.
Az hogy mennyire poénos, hát vannak jó pillanatai és vannak nagyon nem olyanok.

-

Ferenc

Ferenc
2006-07-25 21:35:52

kiváncsi vagyok mi lesz a vélerményed a tech tudomány kategóriáról csak így tovább!

-

PinkHell

PinkHell
2006-07-25 21:46:20

Köszi a Panelt és az MKA-t dícsérő szavakat!

-

zoli79

zoli79
2006-07-25 22:04:50

Zorro, kedvence nem csak egy van az embernek? ;)

-

Mandrake

Mandrake
2006-07-25 22:19:18

Ferenc: tech / tudományról nem írnék, mert ahhoz még ennél is kevesebb közöm van - és amint beigazolódott, itt is tévedtem súlyosakat. Érintettek tudják.

-

Ferenc

Ferenc
2006-07-25 22:27:21

oké, te tudod.

-

Mandrake

Mandrake
2006-07-25 22:59:08

AZért kíváncsiságból belenéztem a tech/tud. listába így visszamenőleg - hát, ott is érdekes, hogy mit keres mondjuk Handrás macblogja, az LD-50, a Jövőnéző meg a klóncica egyetlen kategórián belül? (Jelentem, azért emeltem ki őket, mert mindegyiküktől olvastam már 2-3 bejegyzésnél többet.) És persze a képregényekkel foglalkozó oldalak messze nem olyan látogatottak, ismertek, mint akár az itt felsoroltak bármelyike.

-

Merkoffo

Merkoffo
2006-07-26 01:00:13

Igazság szerint ezt minden kategóriával el lehetne játszani, de minek. Ma megtudjuk a kategóriagyőzteseket. Augusztusban meg azt, hogy Plasztik, esetleg Abszinth győzött. :)

-

Zigazaga

Zigazaga
2006-07-30 19:22:17

Csak annyit szeretnék kedvenc blogom (wendigo.freeblog.hu) "lealázásához" hozzátenni, hogy bár sablonokat használ (mint mindenki más aki épp nem külföldi képregényeket magyarít), érdemes megnézni, hogy szétfotosopozza őket és csomó minden egyedit tesz hozzájuk.
És pont nem a Zidane dolgok jellemzőek nála, ha épp a keresztényellenességért bántottad volna, még érteném is az okot. :o)

-

Mandrake

Mandrake
2006-07-31 00:14:39

Ízlések és pofonok. Mivel ez egy blog - még csak nem is tematikus -, és mint olyan teljesen szubjektív, természetesen csupán az én véleményemet tükrözi. Amúgy sablonozás dolgában éppenséggel nem teljesen van igazad - hogy a a mezőnynél maradjunk, ott a Rajzás!, meg a Napirajz, ami saját kézimunka. Abban viszont teljesen igazad van, hogy beledolgozik a sablonba, ami jó. A keresztényellenesség nem zavar. A Zidane dologgal kapcsolatban pedig írtam, hogy két csíkról van szó, nem az egészről.

-

Kassidy

Kassidy
2006-09-04 01:08:21

Kicsit lassú a reakció, de szeretném elmondani hogy kurvára örülök hogy ezt leírtad. Boldog vagyok hogy vannak emberek akik szerint ezek a cuccok szarok, és nem mondják a készítőnek hogy ":D:D::D:D:D::D:D:D KURVAJÓÜÓÓ ÓVÚŐÚÁÁáááá". Na, szal tökjó a kritikád meg minden, igazából kedvet adott hogy folytassam a saját noname webcomicomat, szóval, sir, you made my day.

-

Mandrake

Mandrake
2006-09-04 06:38:00

Kassidy, örülök, hogy egyetértünk :) És keep up the good work :)

  • Értékelés:
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá ehhez a bloghoz. Belépnél? | Regisztrálnál?

A blog ruhájának szabásmintája Doransky Textheavy-je. Átszabta az élõ legenda, Mandrake. Nem volt nagy meló, mert az idõ pénz, a pénz viszont nem boldogít. Amúgy persze minden copyright Mandrake (2005-2008 és tovább).

0Szavazz
Szavazz és a bejegyzés címlapra kerülhet